44. nap. 2020. Aug. 16.

A CT-nek még nincs eredménye.

Sejtnövelőt nem kellett kapnom az elmúlt hétben, annak ellenére, hogy egy marék gyógyszert szedek minden nap. Viszont a szteroidok miatt izmaim teljességgel eltűntek és ezt egy-egy leguggolásnál érzem is, így mivel a fájdalmak jelentősen csökkentek tegnap újra elkezdtem kicsit tornázgatni. Azért sokkoló látni, mennyire máshogy néz ki a testem izmok nélkül ☹. Ja gyógyszerek, még fogamzásgátlót is szedek :D, hihetetlen az a komplex gondolkodás, amivel ebben a kórházban találkozom.

A GVHD (az új és a régi sejtek veszekedése – ez is tök normális, ebben az állapotban) már jelentkezik a bőrömön, (Tenyér, talp, szem), mivel a szteroid fékezné ezt, de az elég káros a szervezetre és ezért az adagot csökkenteni szeretnék, megint új fajta kezelés lesz az ún. fotofererizs.  A fotoferezis során a vérből kiszűrik a problémás sejteket (mint az őssejteket) és a testen kívül kezelik meg őket, majd utána visszaadják. Ennek az az előnye, hogy semmi másra nincs hatással, teljesen célzottan adják, nincs mellékhatás. Amire utána vigyázni kell, hogy a kezelés utáni 48 órában nem érhet napfény – majd kölcsönkérem a pókember ruháját…. A kezelést általában 33 alkalommal ismétlik, először hetente aztán egyre ritkábban.

A húgyúti fertőzésről kiderült, hogy a BK vírus okozza, ez is teljesen általános dolog, ez a vírus szinte mindenkiben benne van, de csak akkor okoz tüneteket, ha legyengül az immunrendszer pl.: transzplantáltak 90%-a szenved vele.

Van egy mondás, hogy akkor menjünk át a hídon, ha odaértünk. Azt hiszem egy ilyen kezelés sorozatnál ez fokozattan igaz. Ismerem magam és én kértem a dokikat, hogy ne mondják el, milyen problémák lehetnek, vagy legalábbis ne mindent. Egyrészt jó eséllyel, nem minden problémába ütközik bele az ember, másrészt akkor egyszerre a sok dologgal marha nehéz megbirkózni. Így egyenként meg azt mondhatom, egész emészthető a dolog. Ráadásul menet közben is minden változik, így tuti nem úgy lesz, ahogy az ember eleve eltervezte.

Már csak élvezem, hogy itthon lehetek, a kezdeti félelmek teljesen eltűntek, tényleg olyan jó, hogy bármikor ránézhetek a gyerekekre vagy beszélhetek a párommal, szülőkkel. Akár egy filmet is megnézhetünk közösen, már ha Niki-nek van energiája ilyenekre. Persze maszk és kesztyű elengedhetetlen a kintléthez, de ez egyáltalán nem zavar. Az érintés hiányzik, de Fruzsival tegnap este spontán összeérintettük a lábunkat és utána még 10 percig játszottunk így. El se tudom mondani, mennyire örültünk neki mindketten 😊.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s