Várunk

Már több mint egy hete vagyok a boxban, tegnap megkaptam öcsém őssejtjeit és egy kis trombocitát is (trombit ahogy itt hívják). Ma reggel is eszembe jutott, mennyire nagy ajándék ez nekem, igazából ő volt a tökéletes donor. Utólag beszélgetve a legjobb minden szempontból, férfi 30-40-év körüli, elegendő testsúly, ráadásul még full identikus is a vizsgált lista (nem tudom pontosan mit vizsgálnak), de ez gyermeknél – szülőnél csak fél identikus lehet, ezeket hívják haploid transzplantnak. Szóval megint szerencsém volt. A testvéred nemcsak a játszópajtásod, barátod lehet, hanem az életed megmentője is.

A box körülményeit megszoktam a kemo miatti gyengeség is múlóban van, az első mélypont tegnap volt, akkor alig tudtam talpon maradni.  Most várunk, hogy öcsém őssejtjei felépítsék a csontvelőmet , amely majd rendesen tud dolgozni és kipucolni a rákot, ezt hivatalosan graft versus tumor GVT-nek hívják. Ezért is csúszott péntekre az őssejtátadás, mert a leadott őssejteket át kellett válogatni, hogy GVT legyen, de Graft versus Host (GVH vagy GVHD) ne, vagy csak minimálisan legyen. A GVHD az, amikor az adó őssejtjei az én egészséges sejtjeimet támadják. Szerintem a GVHD kialakulásának esélye kicsit a full identikus egyezés miatt.

Péntektől kezdve 10 nap múlva várható az őssejtek megtapadása, ez persze több idő is lehet, de ebben kell reménykedni, addig vélhetően nagyon nagyon vigyázni kell minden fertőzésveszélyre, amiért itt mindent meg is tesznek.

Nem lehet szakállat nyírni és borotválkozni, körmöt vágni ez nagyon fura, már akkora a körmöm, hogy gépeléskor összekarcolja a laptopot 😊, nem tudom mi lesz később.

Valaki minden nap meglátogat, Niki, szüleim, ismerősök és hoznak enni, inni. A haza ízek nagyon mások, és ha az itteni útmutatásokat betartják, akkor nincs vele gond. Meglátogat, de a szobámba nem jöhet be, egy erkélyen át néz be a látogató, egy fémszálakkal megerősített ablakon keresztül és telefonon beszélünk. Ez jól esik és a látogatáskor leadott kaja is, amit egy külön procedúra leadni, de már rutinos mindenki.

Szóval várunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s