Második keytruda

Megvolt a második Keytruda kezelés is, most nem is lázasodtam már be, ennek nem tudom, hogy örüljek vagy inkább ne. A kontrollvizsgálatok alapján minden rendben van, persze a tumorról most még nem tudunk semmit, a következő képalkotó vizsgálat október második felében várható.

A Keytruda egy olyan terápiás antitest ami PD-1 receptorok limfocitákhoz kötödéséért felel és ez a receptor felel azért, hogy az immun rendszer ne támadja meg az ember saját testének sejtjeit. A rákos sejtek sokszor kapcsolódnak ezekhez a a PD-1 receptorokhoz, így átverik az immunrendszert. A keytruda gátolja a PD-1-et a lymfocitákon, így aktivizálja az immunrendszert a rákos sejtek ellen.

De az orvostudomány itt nem áll meg, nemrég töltöttem le egy podcastes alkalmazást, ami autómatikusan leszedi az aktuális TED-es előadásokat.

Ezt: https://www.youtube.com/watch?v=L6JXsyIhOns&t=805s

Kifejlesztettek egy szert – 30 év alatt – ami még a keytrudánál is hatékonyabb. Genetikailag módosítják az ember saját immunrendszerért felelős sejtjeit, ebben az esetben C-sejtek, T-sejtek és az AIDS vírus sejtjeiből csinálnak egy fegyvert a rákos sejtek elpusztítására. Az eredmények nagyon ígéretesek, ezek a sejtek élő védelmet biztosítanak a szervezet számára, és akár 10 évig elélnek. Ráadásul működik és engedélyezett arra a rákfajtára amitől én is szenvedek.

Mivel minden kezelés egyedi, nem egyszerű a szerek előállítása, de 2020-ra ígérik, hogy Európában is lesz erre intézmény. Jelenleg csak az USA-ban állítják elő. Kicsit googliztam és kiderült, hogy már két ilyen szer (CAR-T – Chimeric antigen receptor T sejt) is van, mindkettő engedélyezett Európában is, de még nincs sok tapasztalat velük. Yescarta és Kymriah a gyógyszerek neve.

Egy nagy probléma van az egésszel, ez a kezelés ára, ami 370e és 470e dollár között van, ami a keytrudához hasonlítva kb. 100 szoros ár.. viszont a CAR-T típusú kezelésekből, csak egy kezelés kell.

Remélem nálam a keytruda megoldja végre a dolgot, de ha mégsem, van még mihez nyúlni. Futnak a gyártók által szponzorált kísérletek jelenleg is, és megpróbálok egyre benevezni, ha szükség lesz rá.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s