Első napok a kórházban

A hét gyorsan eltelt, már elég szarul éreztem magam, de azt gondolom ez a stressz a rák meg egy összeszedett felső légúti fertőzés összhatása. Szerdán mintát vettek a csontvelőből, hogy megvizsgálják, oda nem terjedt-e át a rák. Vörös vérsejteket termelő csontvelő felnőtt emberekben már csak a lapátos csontokban van, ilyen például a medencecsont. A mintavétel kb. 10 perc, helyi érzéstelenítéssel belefúrnak a csontba, egy miniatürizált kútfúróval, amivel kb. 2-3 cm ceruza vastagságú csontvelőt vesznek ki. A művelet során érezni, hogyan feszül meg az egész medencecsont, inkább kellemetlen, mint fájdalmas. Amikor viszont a kiszívás folyik, az nem jó érzés kb. mint Harry Potterék világában a dementorok kiszívják az életerőt fáj is meg érezni ahogy veszik el az embertől ami hozzá tartozik. Az érzéstelenítés után fáj is a heg, másik oldalon tudtam csak aludni. Ma újra itt vagyunk, már lassan három órája. Persze a reggel vérvétellel indul, megkaptam a szobámat, de a kezelés még három órával a megérkezés után sem indult el. Senki nem vágyik a kemoterápiára, de ha az embert megvárakoztatják .. már már azt kívánja, hogy kezdődjön már el.

Megvolt az első nap, így véglegesedett, hogy az R-ICE kezelést fogom kapni. Mi jut eszébe az embernek erről? Jég, whisky, ice-ice baby arról meg a tényleg említésre méltó Queen szám, ahonnan szerintem az elejét lopták. https://www.youtube.com/watch?v=a01QQZyl-_I


Az R-ICE egy bevett protokoll a visszaesett betegeknél, egy betűszó, a gyógyszerek kezdőbetűiből adódik össze, a lényeg, hogy általában a kezelés három napos, majd 3 hét szünet következik.  https://en.wikipedia.org/wiki/ICE_(chemotherapy) Persze az a három hét lehet, hogy négy a szervezettől is függ. Így most reggel, még infúzió nélkül gépelek mert délután kettőtől este 10-ig be voltam kötve, igaz az utolsó órákban már csak sima “sós víz ” csepegett belém.


Ja igen, az első nap főleg immunterápia, bár elég gyengék erre a válaszreakciók, (ami sajnálatos, mert ennek van a legkevesebb mellékhatása) azért ezt is tolják. A mellkasi nyomásom szinte teljesen eltűnt, talán tényleg sikerült megnyugodnom, lement a stressz.


A kórházban elfogadhatóak a körülmények, nem egy 5*-os szálloda, de elviselhető. Mondjuk fél óráig úgy volt, hogy egyedül leszek a szobában, de aztán egy másik visszaeső mellem került. Nem élünk túl nagy társadalmi életet.

Még ami eszembejutott, szerintem nagy éket ver a betegek és az orvosok közé az orvosi szaknyelv. A doki kedvesen és érthetően próbálja a betegnek elmagyarázni, hogy mi a helyzet, de általában ezt orvosi szaknyelven teszi, hiszen kollégáival csak ezt a nyelvet beszéli, de így a beteg nem sokat ért a beszédéből. A bátrabbja visszakérdez, a kedves doki válaszol, de a kevésbé kedves már nem biztos. Van értelme a szaknyelvnek, nem vitatom, de vajon jó ötlet a latinhoz ragaszkodni? Mi lenne, ha megreformálnánk angolra, mint ahogy az IT-ban kialakult. Valószínűleg sokkal széles körben lenne értelmezhető az orvostudomány, a hozzá kapcsolódó kutatások, így több tudós ember tudna vele foglalkozni… Vagy a mai világban, ahol egy jó kis mesterséges intelligencia értelmezi az adatokat már nincs értelme ezeknek a reformoknak? Vagy pont fordítva, már az általános iskolában meg kellene tanulni, hogyan működik a testünk, milyen betegségekre számíthatunk, hogyan beszéljünk az orvosokkal, hiszen vannak olyan emberek, akik ekkor járnak utoljára iskolába. Vagy akár arról, mikor kit kell hívni és nem a mentőre gondolok, melyik szakorvoshoz kell beutaló, mikor menjünk a balesetire és mikor a kórházba vagy a körzeti orvoshoz stb. Szerintem mindenképpen érdemes lenne elgondolkodni ezen, mert sokszor tényleg nem egyértelmű mit kell csinálni, és hogy honnan lehet beszerezni ezeket az információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s